10x duurzaam wonen: do’s en dont’s

10x duurzaam wonen: do’s en dont’s

Je hoort het steeds vaker: duurzaam geproduceerd, duurzaam leven of duurzame keuzes maken. Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk? Het komt erop neer dat we op een juiste manier met de aarde omgaan, zodat de generaties na ons hier ook nog prettig kunnen leven en de aarde in de behoefte van deze toekomstige generaties kan blijven voorzien. Kort gezegd: het bewoonbaar houden van de aarde. Dit klinkt allemaal erg groots, maar er zijn ontzettend veel kleine dingen die jij kan doen om jouw steentje bij te dragen aan een duurzame wereld. Alleen al in huis zijn er genoeg dingen die jij kan doen. Duurzaam wonen, hoe dan? Dat leggen we je graag uit!

DO 1: Kies voor de juiste schoonmaakmiddelen

We moeten allemaal schoonmaken in huis, maar wist je dat het grootste deel van de mensen schoonmaakmiddelen gebruikt die absoluut niet goed zijn voor het milieu? Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst: fosfaten, bleek, chloor en desinfecteermiddelen zie je vaak voorbijkomen. Deze stoffen zijn overigens ook niet goed voor jouw eigen gezondheid. Kies de volgende keer in de winkel dus voor ecologische of natuurlijke schoonmaakmiddelen. Goed voor milieu en mens!

DO 2: Hang ledverlichting in de lampen

Er hangen ongetwijfeld meerdere lampen in jouw woning die dagelijks langere tijd aanstaan. Kijk eens wat voor verlichting jij in deze lampen hebt hangen. Heb jij halogeenlampen, gloeilampen of ledverlichting? Kies voor de laatste optie! Een ledlamp kan tot wel 20 jaar meegaan, bevat geen gevaarlijk kwik én verbruikt 85% minder energie dan de andere opties.

DO 3: Let op het materiaal in jouw woning

Een huis staat vol met producten van verschillende materialen, maar het ene materiaal is het andere materiaal niet. Het is verstandig om te kiezen voor eerlijke, natuurlijke en/of gerecyclede materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bamboe, rotan, riet of hout. Bij stofsoorten zijn wol, vilt, katoen en jute goede keuzes.

Tip: Hout is bijna altijd een goede keuze. Het materiaal is stevig en gaat erg lang mee. Let bij de aanschaf van hout op het FSC-keurmerk: dit hout is volgens de strengste eisen van natuurbescherming geproduceerd. Hierbij wordt rekening gehouden met het milieu, de bossen en de lokale bevolking en arbeiders.

DO 4: Koop spullen tweedehands

Hier hoeven we niet zoveel woorden aan vuil te maken toch? Door spullen tweedehands te kopen geef je deze spullen een tweede leven. Hierdoor verdwijnt het niet op een vuilnisbelt en hoeven er minder nieuwe producten geproduceerd te worden. Je kunt ook kijken naar merken die gerecyclede spullen gebruiken voor hun collecties!

DO 5: Recycle en gooi zo min mogelijk weg

Continu maar producten of materialen weggooien zorgt voor gigantische bergen vuil. De meeste materialen blijven namelijk nog erg lang ergens op deze wereld liggen. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk recyclet en je niet alles klakkeloos in de prullenbak laat verdwijnen. Geef iets een nieuwe functie. Wil je er echt vanaf? Dan is het verstandig om het naar de kringloop te brengen.

DO 6: Scheid afval als je dit niet kan hergebruiken

Wist je dat we 80% van al het afval gescheiden kunnen leveren? Dit is ontzettend goed voor het milieu, dit wordt namelijk hergebruikt waardoor er niet direct nieuwe grondstoffen en energie nodig zijn. Sommige mensen zeggen ook wel dat afval niet bestaat omdat alles weer opnieuw gebruikt kan worden. Het gaat zeker de goede kant op, maar we kunnen met z’n allen nog veel meer afval scheiden!

DO 7: Kies voor energiezuinige apparaten in huis

Hoeveel elektrische apparaten heb jij in huis? Ongetwijfeld een hele hoop. Er waarschijnlijk worden dit er in de toekomst alleen nog maar meer. Al deze apparaten verbruiken energie, zorg er dus voor dat je energiezuinige apparaten aanschaft. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee!

DO 8: Verminder jouw stroom- en gasverbruik

Is het koud? Dan gaat de verwarming direct wat hoger. Zitten we in de woonkamer, dan staan er vaak ook in andere kamers in huis lampen te branden. Hoe meer gas en energie we verbruiken, des te slechter is dit voor het milieu en onze portemonnee. Trek dus eerst een extra vest aan, doe de lamp uit als je een kamer uitloopt en sluit de ramen als de verwarming aan staat. Met deze kleine dingen maken we samen een groot verschil.

DO 9: Let op het waterverbruik in huis

Dit is een hele belangrijke maar makkelijke stap in het verduurzamen in huis! Wist je dat we gemiddeld zo’n 120 liter water per persoon per dag gebruiken? Dit gebruiken we o.a. tijdens het schoonmaken, wassen en het doortrekken van de wc. Water besparen is niet lastig: douche iets korter, kies voor een wasmachine met een A-label en gebruik afwasmiddel op natuurlijke basis zodat je het water aan de planten kan geven.

DO 10: Pak het groots aan en maak jouw volledige huis duurzamer

Wil jij het gelijk goed aanpakken, dan kan je de volgende stappen ondernemen:

1. Isoleer jouw woning.

2. Plaats zonnepanelen.

3. Kies voor een zonneboiler of stap over naar een warmtepomp.

Duurzaam wonen en winkelen doe jij bij Palais

Met al deze do’s leef jij stap voor stap duurzamer en milieubewuster. Wat deed jij al en waar ga jij vanaf nu goed op letten? Bij Palais vinden we duurzaamheid ontzettend belangrijk. Daarom shop je bij ons verschillende producten, allemaal duurzaam en eerlijk geproduceerd. Wil jij graag jouw huis op een duurzame manier aankleden? Bekijk dan eens onze handgemaakte en duurzame kussens, lampenkappen, accessoires of kies voor recyclebaar behang!

Bekijk al onze producten hier!