In 4 stappen kussens en textiel reinigen

In 4 stappen kussens en textiel reinigen

In 4 stappen kussens en textiel reinigen

Ben jij zuinig op je spullen en vind je het belangrijk om duurzaam met jouw spullen om te gaan? Dan zal een vlek op jouw mooie kussen waarschijnlijk een doorn in het oog zijn voor jou! Dit begrijpen wij maar al te goed. Je wilt zo lang als mogelijk genieten van een mooi kussen, het is zonde van het geld dat je hiervoor betaald hebt én het is niet milieuvriendelijk en duurzaam om dit direct weg te gooien. Gelukkig hoeft dit ook niet! Er zijn genoeg tips waarmee jouw kussen er weer als nieuw uit kan zien. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

Stap 1: Zorg dat je er snel bij bent

Of je nu een vlek op een kussen hebt, je knoeit op de bank of jouw kleding per ongeluk vuil bevat: zorg altijd dat je er zo snel mogelijk bij bent. Hoe sneller je de vlek aanpakt, des te beter je de vlek kunt reinigen. Wacht je te lang, dan is de vloeistof die de vlek maakt dieper in de stof getrokken. De kans dat je de vlek dan nog kan verwijderen wordt erg klein. Zie je dus dat iets vies wordt? Wacht niet langer en ga aan de slag!

Stap 2: Verwijder stof, kruimels en haren

Voordat je een vlek goed kunt verwijderen is het belangrijk dat het oppervlak verder schoon is. Zorg dus dat er geen haren, kruimels of stof op het textiel zit dat je wilt reinigen. Sla het kussen goed uit en ga er met een stofzuiger overheen. Nu weet je zeker dat je een schoon oppervlak gaat reinigen. Dit vergroot de kans op succes.

Stap 3: Ontdek waar de vlek vandaan komt

De één maakt er meer dan de ander, maar we hebben allemaal wel eens te maken met zo’n vervelende vlek. Kan jij de boosdoener van de vlek benoemen? Dan kan je een stuk gerichter gaan schoonmaken dan wanneer je geen idee hebt wat de vlek veroorzaakt heeft. We kunnen niet voor elke specifieke vlek een oplossing noemen, dan zijn we nog wel even aan het typen. Wel kunnen we onderscheidt maken tussen lichte vlekken en hardnekkige vlekken.

Lichte vlekken

Onder lichte vlekken verstaan wij vlekken die niet heel overduidelijk aanwezig zijn, maar toch storend genoeg zijn dat je ze graag wilt schoonmaken. Een lichte vlek kan je eenvoudig reinigen met lauw water gevuld met schoonmaakazijn. Pak een doek, doop deze in het water en wrijf zachtjes over de vlek. Deppen is eigenlijk beter dan wrijven. Met dit middel verwijder je niet alleen vlekken, maar ook nare geuren.

Hardnekkige vlekken

Schoonmaakazijn is meestal niet sterk genoeg voor hardnekkige vlekken. In dit geval kan je beter gaan voor wasmiddel. Stop het kussen niet in de wasmachine! Maak van het wasmiddel gewoon een sopje, doop hier een spons en in maak zo de vlek schoon. Leg na het schoonmaken een oude theedoek over de vlek heen en strijk dit voorzichtig.

Tip: Gebruik altijd een witte doek. Een gekleurde doek kan kleur afgeven op jouw kussen, dit wil je natuurlijk al helemaal niet!

Stap 4: Probeer shampoo of afwasmiddel

Werken bovenstaande tips niet? Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om vlekken in jouw kussens en textiel te reinigen. Zo zijn shampoo en afwasmiddel ook veelgebruikte en vaak goedwerkende manieren om vlekken te verwijderen. Breng dit direct aan op de vlek en wrijf hier met een natte en warme doek overheen. De shampoo gaat schuimen en dat is het teken dat het vaak goed werkt. Verwijder het sop en als het goed is heb je nu weer een schoon kussen.

Tip: Kies voor een natuurlijk schoonmaakmiddel. Bij Palais staan we onder andere voor duurzaamheid, dus deze tip kan absoluut niet ontbreken. Duurzaam schoonmaken is goed voor het milieu en de wereld, maar ook voor jouw eigen gezondheid. Hoe doe je dit? Met citroensap. Dep eerst de vlek droog als deze nog nat is. Plaats zout zodat alle kleurstof opgenomen wordt en reinig tot slot de vlek met citroensap en water. Gegarandeerd succes!

Toch toe aan een nieuw en duurzaam kussen?Bekijk onze collectie!

Is het toch niet helemaal gelukt om de vlek te verwijderen? Of wil je gewoon heel graag een eerlijk en duurzaam kussen aan jouw interieur toevoegen? Bekijk onze uitgebreide collectie duurzame kussens dan eens. Je vindt hier verschillende kleuren, vormen en materialen. Voor iedereen is er wel iets passends te vinden.