INSPIRATION: MILOU NEELEN

juni 7, 2019 10:50 am Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Prints- en grafisch ontwerpster Milou Neelen woont en werkt op Bali, waar vandaan zij voor Palais werkt aan prachtige handgeschilderde designs; van het logo, de kussencollectie tot de nieuwste producten.

Hoe ben je bij Palais terechtgekomen?
‘Petra van Palais is al heel lang een goede vriendin van mij, ze kent me al vanaf dat ik ben gaan freelancen en we hebben dezelfde interesses qua ontwerp en design. We wilden altijd al een keer samenwerken. Toen zij met Palais begon heeft ze me direct benaderd en wilde ik super graag meedoen!’

En jouw eigen interieur, hoe moet ik dit voor me zien?
‘Mijn vriend en ik wonen in een grote ruimte, dus we moesten veel nieuwe spullen kopen. Geen straf want je kunt hier zoveel mooie spullen laten maken, hierin zijn we dan ook helemaal los gegaan. De stijl is lastig te omschrijven maar ik denk dat het een mix is van typische ‘island items’ zoals rotan stoeltjes, marmeren tafels, op Java beschilderde- keramieken vazen en palmbladeren uit de tuin.’

Waar heb je jouw inspiratie vandaan gehaald voor de eerste kussen-collectie?
‘Wat ik altijd als eerste doe als ik iets ga ontwerpen, is moodboards maken. Samen met Petra ben ik gaan zitten omdat zij echt al een beeld had van hoe Palais eruit moest gaan zien; dit was vooral heel kleurrijk en chic. Op basis daarvan hebben we drie verschillende moodboards gemaakt en alles wat we tof vonden hier uitgelicht. Een eerste collectie is altijd lastig, omdat je nog geen houvast hebt. Je moet dus echt vanuit je verbeelding werken. Zo was het best een uitdaging om het soort bloemen te kiezen voor onze prints. Dan kijk ik dus ook erg naar mijn eigen smaak: ik houd zelf van hele grafische- maar wel handgeschilderde artworks dus zo zijn deze prints ontstaan. Nadat ik iets met de hand heb geschilderd scan ik in het in, dan bewerk ik in het in Photoshop en maak ik er verschillende lagen van. Zo kan ik goed bekijken of een kleurencombinatie werkt of niet.’

Vorig jaar ben je met het team naar India gereisd, heb je hier inspiratie uitgehaald?
‘India is een feest aan kleur,  alle reclame is bijvoorbeeld handgeschilderd, ik word daar dolgelukkig van. Bepaalde kleuren of kleurcombinaties blijven zeker wel hangen. We zijn naar een klein atelier geweest met allemaal vrouwen die voor ons werken, dit was echt te gek om te zien. Ook om de verhalen te horen; vrouwen die nog nooit hadden gewerkt omdat dat niet gebruikelijk was in hun dorp, kunnen nu in hun eigen levensonderhoud voorzien en ook financieel voor hun gezin zorgen. Wij en zij zijn hier zo trots op!'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je woont op Bali, heeft dit je designs nog beïnvloed?
Hier kan ik me veel beter focussen en ook heb ik minder afleiding. Na die trip naar India bleef ik een beetje in dezelfde vibe; in de warmte en tussen de palmbomen. Hierdoor kon ik het gevoel en de inspiratie die ik in India had, goed vasthouden.’

Wat is je favoriete product van Palais en wat is het verhaal daarachter?
‘Ik vind alles fantastisch maar mijn favoriete kussen is het oranje Reina kussen met de geborduurde roze print en het blauwe Michelle kussen met floral print en gouden franjes. Sowieso de kussens met de franjes vind ik zó mooi, de kwaliteit is prachtig.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wat heb je ontworpen voor de tweede collectie?

‘Lampenkappen, kussens en bolsters, kaftans, kimono’s, handdoeken en beddengoed. Vooral de lampenkappen vond ik echt een feest om te ontwerpen. Deze nieuwe productcategoriëen komen binnenkort online te staan.’